Mehmet Şef'in nefis tarifi: Yakamoz Yemeği nasıl yapılır?

Ünlü şef Mehmet Yalçınkaya, bebek kalamar ve kemer patlıcan ile yapılan Yakamoz yemeğinin tarifini paylaştı. Peki bir MasterChef tarifi olan yakamoz yemeği nasıl yapılır? İşte püf noktalarıyla birlikte Mehmet Şef'in yakamoz tarifi...

Mehmet Şef'in nefis tarifi: Yakamoz Yemeği nasıl yapılır?

KAÇ KİŞİLİK

1 kişilik

HAZIRLAMA SÜRESİ

70 dakika

PİŞİRME SÜRESİ

60 dakika

KALORİ

600

Yakamoz Yemeği Malzemeleri (İç Harcı)

  • Domates
  • Kapya Biberi
  • Soğan
  • Sarımsak
  • Yeşil Biber
  • Zeytinyağı
  • Tuz
  • Tane Karabiber

Yakamoz Yemeği Malzemeleri (Siyez Bulguru Dolgusu)

  • Siyez Bulguru
  • Su
  • Zeytinyağı
  • Domates Salçası
  • Domates
  • Soğan
  • Sarımsak
  • Sivri Biber
  • Kapya Biberi
  • Taze Biberiye
  • Taze Kekik
  • Yenibahar
  • Tuz
  • Tane Karabiber

Yakamoz Yemeği Malzemeleri (Peynir Dolgusu)

  • Obruk Peyniri
  • Feta Peyniri
  • Zeytinyağı
  • Çörek Otu

Yakamoz Yemeği Malzemeleri (Pırasa Kalamar Dolgusu)

  • Bebek Kalamar
  • Pırasa
  • Pikan Cevizi
  • Zeytinyağı
  • Toz Şeker
  • Tuz
  • Tane Karabiber

Yakamoz Yemeği Malzemeleri (Garnitür)

  • Deniz Ispanağı
  • Erik Çiçeği
  • Mor Viola Çiçeği
  • Beyaz Viola Çiçeği

Mehmet Şef'in nefis tarifi: Yakamoz Yemeği adım adım yapılışı

1 Bebek kalamarları ayıklayın, bacaklarını kenara ayırın. Kaynayan suyun içerisne bebek kalamar tüplerini ve bacaklarını atın. 5-6 dakika suyun içerisinde bekletin. Süre sonunda soğuk suya alın, yumuşayan bebek kalamarları süzün.
2 Patlıcan ve iç harç için: Patlıcanları alacalı olacak şekilde soyun. Ortasına boylamasına çizik atın. Derin bir tavaya zeytinyağı dökün ve patlıcanları kızartın, kenara alın. Tencerede sarımsak, kapya biberi, yeşil biber ve soğanı kavurun. Domatesi ve baharatları ekleyip kavurmaya devam edin. Kızaran patlıcanları kavrulan sebzelerin üzerine yerleştirin. 30 dakika kısık ateşte patlıcanı ve diğer sebzeleri pişirin.
3 Siyez bulguru dolgusu için: Siyez bulgurunu tozundan ayırmak için yıkayın, süzün. Tencerede zeytinyağı gezdirin. Tencereye sırasıyla sarımsak ve soğanı ekleyip 5 dakika soteleyin. Biberleri ekleyin ve sotelemeye devam edin. Domates salçasını ekleyin ve 1 dakika kavurun. Domatesler, toz ve taze baharatları ilave edip pişirin. yıkanmış siyez bulguru ve suyunu ekleyin. Pişmesi için tencerenin kapağını kapatın. 20 dakika sonunda tenceereyi kenara alın, 5 dakika dinlendirin.
4 Peynir dolgusu için: Obruk ve feta peynirini zeytinyağıyla ezip çörek otuyla harmanlayın. Peynir dolgusu hazır.
5 Pırasa kalamar dolgusu için: Tavada zeytinyağı gezdirin. Ayrılan ve ince doğranmış kalamar bacaklarını ve pırasayı tavaya koyun. 8-10 dakika kavurun. Tuz ve yoz karabiberi ekleyin. Dövülmüş pikan cevizini ilave edip kenara alın. Pırasa kalamar dolgusu hazır.

PÜF NOKTASI

Mehmet Şefin Yakamoz Yemeği Sunumu nasıl Yapılır? Tabağa, tencerede pişen patlıcanları alın. Patlıcanların içine harcı koyun. Peynir dolgusu, siyez bulguru dolgusu ve pırasa kalamar dolgusunu ayrı ayrı bebek kalamarların içerisine doldurun. Doldurulan bebek kalamarlarını, önceden ısıtılmış bir tavada kızartın. Patlıcanların üzerine kızartılan bebek kalamarları dizin ve çiçekleri cımbızla işleyerek servis edin.