Midye Dolma Nasıl Yapılır? Midye Dolma Tarifi ve Püf Noktaları

Sokak lezzetlerinin sevilen yiyeceği olan midyeyi evde denemeye ne dersiniz? Deniz ürünleri sevenlerin vazgeçilmezleri arasında yer alan midye dolma tarifini hazırlamak oldukça kolay. Peki, evde midye dolma nasıl yapılır? İşte midye dolma tarifi ve püf noktaları

Midye Dolma Nasıl Yapılır? Midye Dolma Tarifi ve Püf Noktaları

KAÇ KİŞİLİK

6 kişilik

HAZIRLAMA SÜRESİ

35 dakika

PİŞİRME SÜRESİ

25 dakika

KALORİ

180

Midye vücut için önemli faydaları ve riskleri olabilecek bir lezzet. Midyeler, yağsız protein ve omega-3 yağ asitleri açısından besleyicidir. Ancak midyeler ve diğer kabuklu deniz hayvanları yaşadıkları su ile kirlenebilirler. Bu nedenle temiz olduğundan emin olmak gerekir. Bu tarifimizde yemek sitesi editörü Başak Öngel midye dolma tarifi nasıl yapılır sorusuna yanıt veriyor. (Bu makalenin ardından midye tava nasıl yapılır? başlıklı yazımıza da bakabilirsiniz)

Midye Dolma Tarifi İçin Gerekli Malzemeler

  • 250 gr basmati pirinci
  • 50 gr tereyağı
  • Sebze suyu
  • Dereotu
  • Nane
  • Maydanoz
  • 1 tatlı kaşığı tarçın
  • Bir tutam karabiber
  • 1 tatlı kaşığı tuz

Midye harcı için

  • 10-15 adet iç midye
  • 100 gr un
  • 1 tatlı kaşığı kimyon
  • 1 tatlı kaşığı paprika
  • 1 çay kaşığı toz sarımsak
  • 1 tatlı kaşığı tuz

MİDYE HAKKINDA

Midye kabuklu deniz ürünleri arasında yer alır. Kabuklu deniz ürünleri ise genellikle kalorisi düşüktür ve protein ve omega-3 yağ asitleri bakımından zengindir; demir, çinko, magnezyum ve B12 vitamini içerirler. Ancak kimi riskleri de bünyelerinde barındırabilirler. Bazı kabuklu deniz hayvanları bünyelerinde cıva veya kadmiyum gibi ağır metaller biriktirebilir. Sağlık sitesi healthline'a göre 85 gramlık porsiyonunda 73 gram kalori, 10 gram protein ve 1.6 gram yağ barındırıyor.

Midye Dolma adım adım yapılışı

1 Pirinci iki saat suda bekletin ve suyunu süzün.
2 Tencerede erimiş tereyağı içerisinde beş dakika kadar kavurun.
3 Ardından üzerini kapatacak ölçüde sebze suyunu ilave edip kapalı şekilde suyunu çekene kadar orta derece ateşte pişirip demlenmeye bırakın.
4 Hazırlanan pilava ince kıyılmış dereotu, nane ve maydanozu ekledikten sonra tuz, karabiber ve tarçın ile çeşnilendirebilirsiniz.
5 Midye harcı için un, kimyon, paprika ve toz sarımsağı karıştırın ve iç midyeleri bu harca bulayın.
6 İyice ısınmış yağda hafif renk alıncaya kadar; yaklaşık 4-5 dakika kızartın.
7 Pilav üzerine uygun bir sunum ile yerleştirin.
8 Midye tavayı dilim limon ile servis edebilirsiniz.

PÜF NOKTASI

Baharat miktarlarını damak tadınıza göre değiştirebilirsiniz. Midyeleri su içerisinde bekletme ve birkaç defa yıkama işlemini sakın atlamayın. Midyeler su altında yaşayan canlılar olduğu için içerisinde kum barındırabilir, yıkama işleminde kumlardan arınır.