Öllüğün Körü tarifi nasıl yapılır? Öllüğün Körü nedir, adı nereden geliyor?
Ankara Çankaya'nın yöresel lezzetlerinden Öllüğün Körü tarifi Gelinim Mutfak'ta yarışmasıyla beraber gündemde. Bu makalede Öllüğün Körü ne demek, adı nereden geliyor? Öllüğün Körü tarifi nasıl yapılır sorularının yanıtlarına bakıyoruz.
KAÇ KİŞİLİK
4 kişilikHAZIRLAMA SÜRESİ
30 dakikaPİŞİRME SÜRESİ
15 dakikaKALORİ
130Gelinim Mutfakta yarışması bu kez Ankara Çankaya'nın yöresel lezzetlerinden Öllüğü Körü tarifini gündeme taşıdı. Peki, Öllüğün Körü nedir? Ankara'daki yerel kaynaklara göre Öllüğün Körü özellikle Dodurga, İmrahor, Karataş, Mühye civarlarında yapılan bir Ankara Çankaya yemeğidir.
ÖLLÜĞÜN KÖRÜ ADI NEREDEN GELİYOR?
Peki, yemeğin adı nereden geliyor? Rivayete göre yemeğin adı iki Ankaralının diyaloğundan geliyor. Bir gün bir komşu kıymalı ve peynirli erişte pişirir. Normalde de sürekli ne yemek yaptığını soran komşusu yine aynı soruyu sorar. Arkadaşının bu ısrarlı sorularına sinirlenen kadın Ankara şivesi ile "Öllüğün Körü' yanıtını verir. Rivayete göre bu yöresel yemeğin adı buradan gelir.
Bir rivayete göre ise diyaloğun devamında yemek yapan kadının kocası da konuşmaya katılır ve eşinin yanıtını duyunca "E hadi getir de Öllüğün Körü'nü yiyeyim" der.
Öllüğün Körü tarifi için gerekli malzemeler
- 2 kilogram erişte
- 4 çorba kaşığı yağ
- 250 gram kıyma
- Tuz