Panettone tarifi nasıl yapılır?

Italyan lezzetlerden biri olan Panettone, Noel ve yılbaşında yapılır. Yapım aşaması uzun sürse de bu lezzetli tarifi kesinlikle denemelisiniz. Italyan ekmeği veya Italyan keki olarakta bilinen Panettone tarifi için gerekli malzemelere ve Panettone tarifinin adım adım yapılış aşamalarına bakalım

Panettone tarifi nasıl yapılır?

KAÇ KİŞİLİK

10 kişilik

HAZIRLAMA SÜRESİ

20 dakika

PİŞİRME SÜRESİ

50 dakika

KALORİ

180

Panettone tarifi nasıl ortaya çıktı? Panettone tarifi için İtalya'da bu tarz pek çok efsane var. Bu efsaneler bölge bölge değişiklik gösteriyor. Efsanelerden biri şöyle:

PANETTONE TARİHİ: NASIL ORTAYA ÇIKTI?

En çok bilinen efsaneye göre, olay Milano Dükü Ludovico Maria Sforza'nın sarayında geçiyor. Bu efsaneye göre, büyük bir Noel ziyafeti verilirken, asilzadenin şefi, yanlışlıkla tatlıyı yakar. Özellikle konukların önemi düşünüldüğünde bu oldukça büyük bir sorun yaratır.  Toni adında genç beklenmedik bir şekilde sorunu çözer. Bir önceki sabah, Toni yumurta, tereyağı, un, şekerlenmiş meyve ve kuru üzüm gibi birkaç malzemeyi kullanarak kendisine bir çeşit ekmek hazırlamıştır. Aniden bu talihsiz durumdan kurtulmak için bu tatlı ekmek, misafirlere ikram edilir. Tadını o kadar beğenirler ki, Dük tarif hakkında bilgi ister. Sarayın "Resmi" aşçısı isteksizce de olsa bunun "pan del Toni" ("Toni tarafından yapılan ekmek") olduğunu kabul etmek zorunda kalır. Böylece Panettone tarifi ortaya çıkar.

Panettone tarifi için gerekli malzemeler

  • 4 yemek kaşığı ılık süt
  • 10 gr instant maya
  • 150 gr pudra şekeri
  • 250 gr tereyağı
  • yumuşatılmış
  • 5 orta boy yumurta
  • çırpılmış
  • 10 gr vanilin
  • 1 limonun rendelenmiş kabuğu
  • 1 portakalın rendelenmiş kabuğu
  • 550 gr un
  • 180 gr kuru üzüm
  • 100 gr kaliteli şekerlenmiş limon ve portakal kabuğu
  • ince doğranmış

Üzeri için

  • 30 gr badem
  • kabaca doğranmış
  • 1 yemek kaşığı pudra şekeri
  • 1 yemek kaşığı yumurta akı

Panettone tarifi adım adım yapılışı

1 Pannetoneyi yapmak için 20 cm derinliğindeki kabı yağlayın.
2 Ilık süt, maya ve 1 yemek kaşığı şekeri bir kapta çırpın ve aktive olması için bekletin.
3 Kalan şekeri büyük bir kaseye koyun ve tereyağı ve vanilya ile gerçekten hafif, kremsi ve soluk olana kadar çırpın.
4 Limon ve portakal kabuğu rendesini karıştırın. Hepsi iyice karışana kadar yumurtaları birer birer ekleyin.
5 Karışım kesilmeye başlarsa bir yemek kaşığı unun içine dökün ve çırpmaya devam edin.
6 Unu geniş bir kaba alıp bir tutam tuzla karıştırıp ortasını havuz şeklinde açın.
7 Maya karışımını, ardından tereyağı ve yumurta karışımını ekleyin, yumuşak bir hamur yapmak için karıştırmaya başlatın. Bu aşamada oldukça ele yapışan bir hamur olacak.
8 Hamuru un serpilmiş bir zemine alıp 10 dakika daha, her şey bir araya gelene ve çok yumuşak ve cıvık bir hamur elde edene kadar yoğurun.
9 Karışımın yapışmasını durdurmak için yüzeye ve ellerinize hafif bir tutam un ekleyin, ancak çok fazla eklememeye çalışın. Hafifçe yağlanmış bir kaba alıp üzerini kapatın.
10 Bir gece buzdolabında mayalanması için bekletin.
11 Üzümleri su içerisinde bırakın. Şişmesi ve yumuşamasını bekleyin.
12 Hamur yükseldiğinde, hafifçe unlanmış bir yüzeye yayın ve 5 dakika daha yoğurun. Üzümü ve doğranmış şekerli kabukları yavaş yavaş yoğurun.
13 Hamuru top haline getirin ve hazırlanan kalıba dökün. 20 cm'lik bir kek kalıbı kullanıyorsanız, kalıbın dışına, kenardan yaklaşık 5 cm yukarı gelecek şekilde bir fırın parşömen tabakası sarın ve kağıdı iple sabitleyin.
14 Bu, hamurun yükselirken tutmasına yardımcı olacaktır. Üzerini streç film ile hafifçe kapatıp oda sıcaklığına göre 3-4 saat iki katına çıkana kadar mayalanmaya bırakın.
15 Fırını 180 derecede önceden ısıtın. Üzeri için badem, pudra şekeri ve yumurta beyazını karıştırın ve panettone'un üzerine hafifçe sürün.
16 Fırına koyun ve altın rengi ve kabarıp kekin ortasına bir kürdan batırınca temiz çıkana kadar 40 - 50 dakika pişirin.
17 Tel rafa çıkarmadan önce kalıpta 10 dakika soğumaya bırakın. Üzerine pudra şekeri serpip dilimleyerek servis yapmadan önce tamamen soğumaya bırakın.
18 Soğuduktan sonra servis edebilirsiniz. Afiyet olsun!

PÜF NOKTASI

Panettone, İtalya’da yılbaşı dönemlerinde sofraları süsleyen bir lezzet.