Somer Şef imza tabağı Analı Kızlı nasıl yapılır?
MasterChef'in 21 Eylül 2021'deki bölümünde Somer şef Analı Kızlı yemeğini kendi yorumunu katarak anlattı. Peki, Somer Şefin yorumuyla lezzetli mi lezzetli Analı Kızlı yemeği nasıl yapılır? İşte Somer şefin imzası olan Analı Kızlı yemeğinin tarifi...
KAÇ KİŞİLİK
5 kişilikHAZIRLAMA SÜRESİ
30 dakikaPİŞİRME SÜRESİ
45 dakikaKALORİ
90Analı Kızlı yemeği nedir? diye merak ediyorsanız coğrafi işaret alan Adana Analı Kızlı tarifi için şu tanım yer alır: Adana Analı Kızlı, ana adı verilen yaklaşık 3 cm çapında, 35-40 g ağırlığında içli köfteler ile kız adı verilen içli köftenin dış hamurundan yapılan yaklaşık 1 cm çapında, yaklaşık 2 g ağırlığında kürelerin et suyunda, ayçiçek yağı, soğan, biber salçası, nohut, baharat ile pişirildiği bir çorbadır. Bu tarifimizde ise Somer Şef'in kendi yorumuyla hazırladığı Analı Kızlı tarifini paylaşıyoruz. Hazırsanız başlayalım...
Analı Kızlı Tarifi İçin Gerekli Malzemeler
- 50 gr nohut
- 400 gr kuzu kol
- 2 adet soğan
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 10 dal maydanoz
- ince doğranmış
- 1/2 limon suyu
İç Harç İçin Gerekli Malzemeler
- 1 soğan
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 150 gr kuzu kıyma
- 1/2 yemek kaşığı domates salçası
- 1/2 yemek kaşığı biber salçası
- 1/2 çay kaşığı tuz
- 1/2 çay kaşığı taze öğütülmüş karabiber
- 1/2 çay kaşığı kimyon
Dış Harç İçin Gerekli Malzemeler
- 250 gr ince bulgur
- 200 gr dana kıyması
- 1 adet yumurta
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1/2 yemek kaşığı mısır nişastası
Nohut Püresi İçin Gerekli Malzemeler
- 500 gr haşlanmış nohut
- Kimyon
- İlikli kemik suyu
- Tuz
- Karabiber
Bulgur Patlağı İçin Gerekli Malzemeler
- Başbaşı bulgur
- Tuz
- Yeşil yağ
- 200 ml zeytinyağı
- Kırmızı yağ
- Toz kırmızıbiber
- Pul biber
- 200 ml zeytinyağ
Süsleme İçin Gerekli Malzemeler
- Frenk maydanozu
ANALI KIZLI HAKKINDA
Somer Şef'in imza tabağı Analı Kızlı nasıl yapılır? adım adım yapılışı
1
Nohutları suda bir gece ıslatın. Nohutları süzün ve duruladıktan sonra bir tencerede 500 ml su ekleyerek kapağını kapatıp kısık ateşte 1 saat pişirin.
2
Nohut pişerken iç harcını hazırlayın.
3
Soğanı ince doğrayın.
4
Tereyağını bir tavada orta ateşte eritin.
5
Soğanı ekleyip yumuşayıncaya kadar 3 dakika pişirin.
6
Kuzu kıyması ekleyip 2 dakika daha pişirin.
7
Kalan tüm malzemeleri bir kaseye koyun ve 125 ml su ile karıştırın.
8
Bu karışıma soğan ve klimalı karışıma ekleyip kaynatın ve kapağını kapatarak kısık ateşte 5 dakika pişirin.
9
İç harcı bir kenara koyun.
10
Şimdi dış hamuru yapın. Tüm malzemeleri bir karıştırma kabına alın. 45 ml ılık suyu yavaş yavaş ekleyin.
11
Ellerinizi ıslatın ve macun kıvamına gelene kadar 5 dakika yoğurun.
12
Dış hamuru pinpon topu büyüklüğünde yuvarlak şekle getirin. Topu avucunuzun içine alıp parmağınızda ortasından bastırarak bir çukur yapın.
13
Açtığımız çukurun içine bir çay kaşığı iç harçtan koyup dış hamuru tekrar yuvarlayarak kapatın. Bu şekilde 16 tane top yaparak devam edin. Bulgur karışımının geri kalanı ile nohut büyüklüğünde yaklaşık 40 tane minik top yapın.
14
Şimdi çorbanın temelini yapın.
15
Kuzu kolu tüm sinir ve yağlarından ayırarak küçük kuşbaşı doğrayın. Soğanı ince doğrayın. Tereyağını bir tavada orta ateşte eritin. Zeytinyağını ekleyip cızırdamaya başladığı zaman soğanlar şeffaflaşıncaya kadar pişirin.
16
Biber salçasını ekleyip 1 dakika daha kavurun. Kuşbaşı doğradığınız eti ekleyin.
17
2 dakika pişirdikten sonra 250 ml su ekleyin. Kaynatın ve kısık ateşte 5 dakika pişirin.
18
Kuzu eti karışımına nohut, maydanoz, küçük topları ve büyük topları ekleyin. Kaynatın ve sonra kısık ateşte 10 dakika pişirin. Limon suyunu ekleyin.
19
Nohut püresi yapımı için; haşlanmış nohutları ilikli kemik suyu ve baharatları ekleyip blender yardımı çekin. İnce delikli bir tel süzgeçten geçirerek pürüzsüz bir nohut püresi elde edin.
20
Bulgur patlağı yapımı çin; başbaşı bulgurları tuzlu suyun içerisinde haşlayıp süzün derin yağın içerisine atarak patlayana kadar kızartın kuru bir peçeteye çıkartarak yağını alın.
21
Kırmızı yağ yapımı için; 200 ml yağın içerisine 15 gr tatlı toz biber 15 gr pul biber ile 100° ye gelene kadar kaynatın ardında tülbentle süzün.
22
Yeşil yağ yapımı için; taze nane ve 200 ml zeytinyağını 100° ye gelene kadar kaynatın tülbentten süzerek kullanın.
23
Süsleme için; frenk maydanozları ayıklayarak derin yağın içerisinde kızartın kuru bir peçetenin üzerine çıkartarak yağını alın.