Evde profiterol nasıl yapılır? 4 farklı nefis profiterol tarifi
Evde profiterol nasıl yapılır? Bu soruya yanıt arıyorsanız Elele arşivinden 4 farklı profiterol tarifini bir araya getirdik... İşte nefis profiterol lezzeti için gerekli malzemeler ve profiterolün yapım aşamaları...
Uzun yıllar Fransız ve İtalyan mutfakları arasında paylaşılamayan bir tarif olan Profiterol zaman içinde şekil, biçim değiştirse de bugün pek çok kültürde çok sevilen lezzetler arasında. Peki, evde profiterol nasıl yapılır? Profiterol yapımında hangi malzemeler kullanılır? Gelin Elele arşivinden birbirinden farklı profiterol tarifleri arasında bir gezintiye çıkalım... Karşınızda evde deneyebileceğiniz 4 farklı profiterol tarifi:
BETİ RUSO'DAN PROFİTEROL TARİFİ
Elele arşivinde Beti Ruso'nun (2018) verdiği profiterol tarifi şöyleydi:
Profiterol Tarifi
Hazırlama süresi: 50-60 dakika
Kişi sayısı: 4 kişilik
Malzemeler
Pataşu hamuru için:
• 225 gr su
• 230 gr tereyağı
• 4 gr tuz
• 120 gr elenmiş un
• 5 adet yumurta
Pastacı kreması için:
• 10 adet yumurta sarısı
• 590 gr krema
• 500 gr süt
• 220 gr şeker
• 4 gr vanilya
• 60 gr un
• 30 gr tereyağı
• 3 adet jelatin
Çikolata sosu için:
• 50 gr krema
• 80 gr çikolata
PROFİTEROL YAPIM AŞAMALARI
- İlk olarak pataşu hamurunu hazırlamalısınız.
- Tereyağını eriterek, su ve tuz ile karıştırın. Ardından unu eleyerek ekleyin. İyice kavrulduktan sonra ocaktan alın ve soğutun.
- Yumurtaları ekleyerek biraz bekletin ve fırın tepsisine şekilli bir şekilde koyun. 170 derece önceden ısıtılmış fırında 10 dakika, ardından 190 derecede 10 dakika daha pişirin.
- Bu işlemin ardından kremayı hazırlamak için 100 gr şekerle karamel yapın. Süt, krema ve vanilyayı ocağa alın ve kaynama noktasına getirin.
- Yumurta sarısı ve şeker ile karıştırdıktan sonra unu ekleyerek tekrar karıştırın.
- Ayrı bir yerde jelatini soğuk suda çözdürün. Süt karışımına karameli ekleyip çırpın.
- Ardından yumurtalı karışımı yavaşça ekleyip muhallebi kıvamına geldikten sonra alın. Karışıma tereyağı ve jelatini ekledikten sonra hamurların içine yerleştirin.
- Üzerine çikolata sosunu benmari usulü eritip dökün.
ÇİKOLATA SOSLU DONDURMALI PROFİTEROL
Malzemeler:
Yarım su bardağı süt
Yarım su bardağı su
113 g tereyağı
1 tutam tuz
1 yemek kaşığı toz şeker
1 su bardağı un
5 yumurta
Dolgu için
Vanilyalı dondurma
Üzeri için
200 ml krema
200 g bitter çikolata
File badem
Hazırlanışı:
- Fırını 180 dereceye ayarlayın. Fırın tepsisine yağlı kağıt serin. Süt, su, şeker, tuz ve tereyağını tencereye alın ve orta ateşte kaynamaya bırakın.
- Kaynayınca unu bir seferde ekleyip tahta kaşıkla bütün hamur haline gelinceye kadar 3-4 dakika karıştırın.
- Ocaktan alıp hamuru mikser kabına aktarın. 4 yumurtayı teker teker ekleyip mikserle iyice çırpın. Hamuru düz uçlu sıkma torbasına doldurun ve aralıklı olarak tepsiye sıkın.
- Üzerlerine çırpılmış yumurta sürüp kızarıncaya kadar yaklaşık 20 dakika pişirin. Fırından alıp soğumaya bırakın.
- Çikolatayı küçük parçalara bölün. Kremayı sos tenceresine alın ve orta ateşte ısıtın. Çikolatayı ekleyip eriyinceye kadar karıştırın.
- Ocaktan alıp ara ara karıştırarak soğutun. Profiterol toplarını enine ortadan ikiye kesin ve içlerine birer top dondurma yerleştirin. Üzerine çikolata sos gezdirip file badem serpiştirerek servis yapın. (Tarif Lezzet Dergisi'nden alınmıştır)
BALLI PROFİTEROL
Malzemeler
Hamuru için
250 ml su
175 gr un
110 gr tereyağı
4 yumurta
5 gr tuz
Bal
Muhallebisi için
2.5 su bardağı süt
3 yemek kaşığı un
1.5 çay bardağı toz şeker
1 yumurta
1 paket vanilya
Hazırlanışı:
- Muhallebi için gerekli olan tüm malzemeyi derin bir kaba alın ve çırpın. Karışımı tencereye aktararak ocakta pişirin ve soğumaya bırakın.
- Hamur için su ve tereyağını bir tencereye alın. Yağ eriyip hafif kaynamaya başlayınca ocaktan alıp unu ekleyin ve iyice yedirene kadar yaklaşık 5 dakika karıştırın.
- Tekrar ocağa alarak kokusu çıkana kadar kavurun ve ocağı kapatın. Ilındıktan sonra yumurtaları tek tek yedirerek kırın. Sıkma torbasına alarak yağlı kağıt serili fırın tepsisine aralıklı olarak sıkın. önceden 180 derecede ısıtılmış fırında 20-25 dakika pişirin.
- Soğuyan muhallebiyi hamur toplarının içine doldurup üzerine bal dökün. Servis yapın.
FRAMBUAZLI PROFİTEROL
Malzemeler:
Şu hamuru için
60 gr tereyağı
1.5 çay bardağı su
1.5 çay bardağı un
1 tutam tuz
2 yumurta
Krema için
300 ml süt kreması
2 yemek kaşığı pudra şeker
2 çay kaşığı gül suyu
250 gr ahududu
Karamel için
2 yemek kaşığı toz şeker
2 yemek kaşığı su
Hazırlanışı:
- Şu hamuru için, tereyağı ile suyu tencereye alın. Su kaynamaya başlayınca unu azar azar ekleyip tahta kaşıkla sürekli karıştırın.
- Tuzla tatlandırın. Ocaktan alıp ılınmaya bırakın. Yumurtaları ilave edip kaşıkla iyice karıştırın.
- Hamuru krema sıkma torbasına doldurup üzerine yağlı kağıt serili fırın tepsisine aralıklarla sıkın.
- Önceden ısıtılmış 180 dereceye ayarlı fırında 20 dakika pişirin. Hamurları fırından alıp ılınınca ortadan ikiye kesin.
- Tekrar tepsiye yerleştirip aynı ısıda 5-6 dakika daha pişirin. Krema için, pudra şeker ile süt kremasını mikserle çırpın. Gül suyunu ilave edin. Frambuazları yıkayıp sularını süzdürün.
- Karamel için, şeker ve 2 yemek kaşığı suyu tavaya alın. Kısık ateşte şeker eriyip karamelize oluncaya kadar ısıtın.
- Tavayı ocaktan alıp ılındırın.
- Hamurların alt parçalarını servis tabağına yerleştirin. Kremayı üzerlerine yayıp birer frambuaz yerleştirin.
- Diğer hamurları üzerine kapatıp üzerlerine karamel gezdirin. Servis yapın.
İLGİLİ İÇERİKLER