Çikolatalı Hurma Dolması
5 kişilik
Hazırlık Süresi: 5 dakika
Pişirme Süresi: Yok (Sadece çikolatayı eritme süresi 1-2 dakika)
Toplam Süre: 5-7 dakika
Malzemeler:
- 10 adet büyük boy hurma
- 50 g bitter çikolata (isteğe bağlı sütlü veya beyaz çikolata da kullanılabilir)
- 1 avuç ceviz veya badem
- 1 tatlı kaşığı Hindistan cevizi
- 1 çay kaşığı Antep fıstığı tozu
Yapılışı:
- Hurmaların çekirdeklerini dikkatlice çıkarın ve içini hafifçe açın.
- Her hurmanın içine 1 adet ceviz veya badem yerleştirin.
- Bitter çikolatayı benmari usulü eritin (Bir kaba sıcak su koyup, üzerine başka bir kap içinde çikolatayı koyarak eritin) veya mikrodalgada 20 saniyede bir karıştırarak eritin.
- Hurmaların üzerine eritilmiş çikolatayı kaşık yardımıyla gezdirin veya hurmaları çikolataya batırarak tamamen kaplayın.
- Üzerine Hindistan cevizi veya Antep fıstığı serpip yağlı kağıda dizin.
- Hurmaları buzdolabında 5 dakika dinlendirerek çikolatanın donmasını sağlayın.
- Çikolata sertleşince servis edin. Afiyet olsun.
Çikolatalı Kurabiye
Malzemeler
- 120 gr tereyağı, yumuşatılmış
- 75 gr kahverengi şeker
- 75g pudra şekeri
- 1 orta boy yumurta
- 1 çay kaşığı vanilya özü
- 180 gr sade un
- ½ çay kaşığı karbonat
- 150 gr bitter çikolata, parçalar halinde kesilmiş
Aşama 1
Fırını 180 derecede ısıtın, yağlı kağıtları fırın tepsisine yerleştirin. Tereyağı ve şekeri çok hafif kabarana kadar krema haline getirin, ardından yumurta ve vanilyayı çırpın. Birleştirildikten sonra un, karbonat, çikolata ve yarım çay kaşığı tuzu karıştırın.
Aşama 2
Her biri arasında yayılmaya izin verecek kadar boşluk bırakarak 10 büyük yemek kaşığı halinde, karışımı tepsiye boşaltın. 10-12 dakika veya kenarları sertleşene kadar, ancak ortası hala yumuşak olana kadar pişirin çünkü soğudukça biraz daha sertleşecekler. Sıcak yemeden önce de birkaç dakika tepside soğumaya bırakın veya tamamen soğuması için bir tel rafa aktarın. Hava geçirmez bir kapta üç gün saklayabilirsiniz.
Havuçlu Kek
Malzemeler
- 230 ml bitkisel yağ
- 100 gr yoğurt
- 4 büyük yumurta
- 1½ çay kaşığı vanilya özü
- ½ portakal kabuğu rendesi
- 265 g un
- 335 g şeker
- 2½ çay kaşığı öğütülmüş tarçın
- ¼ ince rendelenmiş taze hindistan cevizi
- 265 gr havuç (yaklaşık 3), rendelenmiş
- 100 gr kuru üzüm veya kuru üzüm
- 100 gr ceviz, kabaca doğranmış (isteğe bağlı)
Üstü için;
- 100 gr tereyağı, yumuşatılmış
- 300 gr pudra şekeri
- 100 gr yumuşak peynir (labne)
Aşama 1
Fırını 180 derecede ısıtın, iki kek kalıbının tabanını ve yanlarını fırın parşömeniyle yağlayın ve hizalayın. Yağı, yoğurdu, yumurtaları, vanilyayı bir kapta çırpın. Diğer kapta ise un, şeker, tarçın ve hindistan cevizini bir tutam tuzla karıştırın. Topaklanmayı önlemek için kaseyi hafif sallayın.
Aşama 2
Havuç, kuru üzüm ve kullanılıyorsa kuruyemişlerin yarısıyla birlikte ıslak malzemeleri kurumaya bırakın. Birleştirmek için iyice karıştırın, ardından kalıplar arasında bölün.
Aşama 3
25 - 30 dakika veya pastanın ortasına yerleştirilen bir kürdan ya da bıçak ucu temiz çıkana kadar pişirin. Eğer ıslak kek karışımı kürdana yapışırsa, 5 dakika daha pişirin, tekrar kontrol edin. Soğumaya bırakın.
Aşama 4
Krema yapmak için tereyağı ve şekeri pürüzsüz olana kadar çırpın. Yumuşak peynirin ya da labnenin yarısını ekleyin ve tekrar çırpın, ardından kalanını ekleyin (azar azar eklemek kremanın pürüzsüzlüğü için daha iyi olacaktır). Kekleri kaplarından çıkarın ve kremanın yarısı ile üst üste yayarak hazırlayın. Kalan krema ile üstünü süsleyin ve kalan cevizleri de serpmeyi unutmayın.
Çikolatalı Pasta
Malzemeler
- 150ml ayçiçek yağı,
- 175 gr un
- 2 yemek kaşığı kakao tozu
- 1 çay kaşığı karbonat ya da kabartma tozu
- 150 gr pudra şekeri
- 2 yemek kaşığı pekmez
- Hafif çırpılmış 2 büyük yumurta
- 150 ml yarım yağlı süt
Üstü için;
- 100 gr tereyağı
- 225 gr pudra şekeri
- 40 gr kakao tozu
- 2½ yemek kaşığı süt (gerekirse biraz daha fazla)
- Aşama 1
Fırını 180 derecede ısıtın. Kek kalıbının tabanını yağlayın. (2 kalıp kullanabilirsiniz) Unu, kakao tozunu ve karbonatı bir kaseye eleyin. Pudra şekerini de ekleyin ve iyice karıştırın.
Aşama 2
Un karışımının ortasında bir çukur açın ve pekmezle yumurtaları, ayçiçek yağını ve sütü ekleyin. Pürüzsüz olana kadar elektrikli bir çırpma teli ile iyice çırpın.
Aşama 3
Karışımı kek kaplarına dökün ve 25 - 30 dakika kadar yükselip sertleşene kadar pişirin. Fırından çıkarın, 10 dakika kadar soğumaya bırakın.
Aşama 4
Krema yapmak için tereyağını yumuşayana kadar bir kâsede çırpın. Yavaş yavaş süzün ve pudra şekeri ve kakao tozunu çırpın, ardından pudranın kabarık ve yayılabilir olması için yeterince süt ekleyin.
Aşama 5
İki keki tereyağlı krema ile süsleyin, kekin kenarlarını ve üstünü de biraz krema ile kapatın. Buzdolabında soğumaya bırakın.