Yaban Mersinli Muffin
Malzemeler
- 100 gr tuzsuz tereyağı yumuşatılmış, artı 1 yemek kaşığı eritilmiş (yağlamak için)
- 140 gr pudra şekeri
- 2 büyük yumurta
- 140 gr yoğurt
- 1 çay kaşığı vanilya özü
- 2 yemek kaşığı süt
- 250 gr sade un
- 2 çay kaşığı kabartma tozu
- 1 çay kaşığı karbonat ya da tekrardan kabartma tozu
- 125 g paket kuru yaban mersini (veya dondurulmuş olarak kullanın)
Aşama 1
Fırını 200 derecede ısıtın. 12 delikli kek kalıbını hazırlayın. Tereyağı ve pudra şekerini kabarana kadar çırpın. Yumurtaları ekleyin ve 1 dakika çırpın, ardından yoğurt, vanilya özü ve sütü karıştırın. Un, kabartma tozu ve karbonatı ¼ çay kaşığı ince tuzla bir kapta karıştırın, ardından bunu ıslak malzemelere koyun ve tekrar karıştırın. Son olarak yaban mersini içine ekleyin ve karışımı kek kalıpları arasında paylaştırın.
Aşama 2
5 dakika pişirin, ardından fırını 180 dereceye düşürün ve kızarana kadar 15-18 dakika daha pişirin, ortasından kürdanla ya da bıçağın ucuyla kontrol edin.
Aşama 3
10 dakika soğuttuktan sonra afiyetle yiyin. Hava geçirmez bir kapta 3-4 gün saklayabilirsiniz.
Suyla Yapılan Pamuk Kek Tarifi
Malzemeler
- 3 adet orta boy yumurta
- 1.5 su bardağı şeker
- 1 su bardağı sıvı yağ
- 2 su bardağı su
- 1 paket vanilin
- 1.5 paket kabartma tozu
- Yarım çay kaşığı karbonat
- 3 silme su bardağı +1 su bardağından 1 parmak eksik un
Kakaolu Kısmı için;
- 1 yemek kaşığı kakao
- 1 yemek kaşığı su
Yapılış aşamaları
1. Yumurta ve şekeri karıştırma kabımıza alıp köpürene kadar 3 dakika çırpalım.
2. Vanilya ve sıvı yağ ekleyip çırpmaya devam edelim. Suyu ekleyelim ve çırpmaya devam edelim.
3. En son yavaş yavaş unumuzu ekleyelim, eklerken içine kabartma tozu ve karbonatımızı da ekleyip çırpalım. 4. Dilerseniz vanilyayı un ve kabartma tozu ile de ekleyebilirsiniz. Eğer kekinizi 2 renkli yapacaksanız bu aşamada hamurun 1/3’ini ayrı bir kaseye ayırarak daha sonra üzerine kakao ve su ekleyip tekrar çırpmalısınız.
5. Kabımızı 2 yemek kaşığı sıvı yağ ya da tereyağı ile her yerini güzelce yağlayalım ve iç harcımızı kalıba döküp bir kaç defa tezgahta vurup yüzündeki kabarcıkları alalım.
6. Önceden ısıtılmış 160 derece fırında orta kısımda kürdan ile kontrol ederek kurdan temiz çıkana kadar yaklaşık 1 saat pişirelim ve ilk 20 dk. açmayalım.
7. Fırından çıkarınca yüzüne temiz bez kapatıp 5 dakika dinlenmeye bırakalım ve kekimizi ters çevirip kalıbından çıkaralım.
*Harcımın içine 2 tane portakal kabuğu rendesi ekleyebilirsiniz.
*İçine ceviz veya çekilmiş badem ve tarçın da ekleyebilirsiniz güzel bir tat katıyor.
Kadayıflı Muhallebi
6 kişilik
Hazırlık Süresi: 10 dakika
Pişirme Süresi: 15 dakika
Toplam Süre: 25 dakika
Malzemeler:
Kadayıf Katmanı İçin:
- 200 g tel kadayıf (kavrulmuş veya çiğ)
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 3 yemek kaşığı toz şeker
- 1 çay bardağı dövülmüş ceviz
Muhallebi için:
- 1 litre süt
- 1 çay bardağı toz şeker
- 2 yemek kaşığı un
- 2 yemek kaşığı nişasta (buğday veya mısır)
- 1 yumurta sarısı
- 1 paket vanilin
- 1 kutu (200 ml) sıvı krema
Yapılışı:
- Tavada tereyağını eritin, şekeri ekleyin ve doğranmış kadayıfı ekleyerek kısık ateşte altın rengini alana kadar sürekli karıştırarak kavurun.
- Kavrulan kadayıfa cevizi ekleyip karıştırın ve ocaktan alın.
- Bir tencereye sütü, şekeri, unu, nişastayı ve yumurta sarısını koyun. Orta ateşte sürekli karıştırarak koyulaşana kadar pişirin.
- Kaynadıktan sonra ocaktan alıp vanilini ekleyin, karıştırın.
- Eğer kullanıyorsanız, sıvı kremayı ekleyip çırpın ve soğuması için kenara alın.
- Servis kaselerine veya büyük bir borcama önce kadayıfın yarısını yayın.
- Üzerine hazırladığınız muhallebiyi dökün ve güzelce yayın ve kalan kavrulmuş kadayıfı en üste serpiştirin.
- Oda sıcaklığına geldikten sonra buzdolabında en az 2 saat dinlendirin.
- Soğuyan tatlınızı dilimleyin ve üzerine Antep fıstığı, tarçın veya Hindistan cevizi ile süsleyerek servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.