Çikolatalı Eriyen Kek
Malzemeler
- 100 gr tereyağı
- 100 gr bitter çikolata, doğranmış
- 150 gr kahverengi şeker
- 3 büyük yumurta
- ½ çay kaşığı vanilya özü
- 50 gr sade un
- Sade krema ve meyve (servis etmek için)
Aşama 1
Fırını 200 derecede ısıtın, kalıpları da yağlayın.
Aşama 2
100 gr tereyağı ve 100 gr doğranmış bitter çikolatayı ısıya dayanıklı bir kaseye koyun ve bir tencere sıcak su üzerine koyun (veya alternatif olarak mikrodalgaya koyun ve 30 saniye aralıklarla düşük bir ayarda eritin) ve pürüzsüz olana kadar karıştırın. 15 dakika hafifçe soğumaya bırakın.
Aşama 3
Elektrikli el çırpma teli kullanarak 150 gr kahverengi şekerle 3 büyük yumurtayı birer birer karıştırın, ardından bir çay kaşığı vanilya özü ve son olarak 50 gr sade un ekleyin ve karıştırın. Karışımı kaplara bölün.
Aşama 4
Artık karışımı, pişirmeye hazır olana kadar buzdolabına veya dondurucuya koyabilirsiniz. Ortası hafif ılık kalana kadar 16 dakika civarında pişirin. Kontrol etmeyi unutmayın!
Aşama 5
Dikkatlice kaptan çıkarın ve krema ya da meyve ile servis yapın.
Havuçlu Kek
Malzemeler
- 230 ml bitkisel yağ
- 100 gr yoğurt
- 4 büyük yumurta
- 1½ çay kaşığı vanilya özü
- ½ portakal kabuğu rendesi
- 265 g un
- 335 g şeker
- 2½ çay kaşığı öğütülmüş tarçın
- ¼ ince rendelenmiş taze hindistan cevizi
- 265 gr havuç (yaklaşık 3), rendelenmiş
- 100 gr kuru üzüm veya kuru üzüm
- 100 gr ceviz, kabaca doğranmış (isteğe bağlı)
Üstü için;
- 100 gr tereyağı, yumuşatılmış
- 300 gr pudra şekeri
- 100 gr yumuşak peynir (labne)
Aşama 1
Fırını 180 derecede ısıtın, iki kek kalıbının tabanını ve yanlarını fırın parşömeniyle yağlayın ve hizalayın. Yağı, yoğurdu, yumurtaları, vanilyayı bir kapta çırpın. Diğer kapta ise un, şeker, tarçın ve hindistan cevizini bir tutam tuzla karıştırın. Topaklanmayı önlemek için kaseyi hafif sallayın.
Aşama 2
Havuç, kuru üzüm ve kullanılıyorsa kuruyemişlerin yarısıyla birlikte ıslak malzemeleri kurumaya bırakın. Birleştirmek için iyice karıştırın, ardından kalıplar arasında bölün.
Aşama 3
25 - 30 dakika veya pastanın ortasına yerleştirilen bir kürdan ya da bıçak ucu temiz çıkana kadar pişirin. Eğer ıslak kek karışımı kürdana yapışırsa, 5 dakika daha pişirin, tekrar kontrol edin. Soğumaya bırakın.
Aşama 4
Krema yapmak için tereyağı ve şekeri pürüzsüz olana kadar çırpın. Yumuşak peynirin ya da labnenin yarısını ekleyin ve tekrar çırpın, ardından kalanını ekleyin (azar azar eklemek kremanın pürüzsüzlüğü için daha iyi olacaktır). Kekleri kaplarından çıkarın ve kremanın yarısı ile üst üste yayarak hazırlayın. Kalan krema ile üstünü süsleyin ve kalan cevizleri de serpmeyi unutmayın.
Yaban Mersinli Muffin
Malzemeler
- 100 gr tuzsuz tereyağı yumuşatılmış, artı 1 yemek kaşığı eritilmiş (yağlamak için)
- 140 gr pudra şekeri
- 2 büyük yumurta
- 140 gr yoğurt
- 1 çay kaşığı vanilya özü
- 2 yemek kaşığı süt
- 250 gr sade un
- 2 çay kaşığı kabartma tozu
- 1 çay kaşığı karbonat ya da tekrardan kabartma tozu
- 125 g paket kuru yaban mersini (veya dondurulmuş olarak kullanın)
Aşama 1
Fırını 200 derecede ısıtın. 12 delikli kek kalıbını hazırlayın. Tereyağı ve pudra şekerini kabarana kadar çırpın. Yumurtaları ekleyin ve 1 dakika çırpın, ardından yoğurt, vanilya özü ve sütü karıştırın. Un, kabartma tozu ve karbonatı ¼ çay kaşığı ince tuzla bir kapta karıştırın, ardından bunu ıslak malzemelere koyun ve tekrar karıştırın. Son olarak yaban mersini içine ekleyin ve karışımı kek kalıpları arasında paylaştırın.
Aşama 2
5 dakika pişirin, ardından fırını 180 dereceye düşürün ve kızarana kadar 15-18 dakika daha pişirin, ortasından kürdanla ya da bıçağın ucuyla kontrol edin.
Aşama 3
10 dakika soğuttuktan sonra afiyetle yiyin. Hava geçirmez bir kapta 3-4 gün saklayabilirsiniz.
Çikolatalı Pasta
Malzemeler
- 150ml ayçiçek yağı,
- 175 gr un
- 2 yemek kaşığı kakao tozu
- 1 çay kaşığı karbonat ya da kabartma tozu
- 150 gr pudra şekeri
- 2 yemek kaşığı pekmez
- Hafif çırpılmış 2 büyük yumurta
- 150 ml yarım yağlı süt
Üstü için;
- 100 gr tereyağı
- 225 gr pudra şekeri
- 40 gr kakao tozu
- 2½ yemek kaşığı süt (gerekirse biraz daha fazla)
- Aşama 1
Fırını 180 derecede ısıtın. Kek kalıbının tabanını yağlayın. (2 kalıp kullanabilirsiniz) Unu, kakao tozunu ve karbonatı bir kaseye eleyin. Pudra şekerini de ekleyin ve iyice karıştırın.
Aşama 2
Un karışımının ortasında bir çukur açın ve pekmezle yumurtaları, ayçiçek yağını ve sütü ekleyin. Pürüzsüz olana kadar elektrikli bir çırpma teli ile iyice çırpın.
Aşama 3
Karışımı kek kaplarına dökün ve 25 - 30 dakika kadar yükselip sertleşene kadar pişirin. Fırından çıkarın, 10 dakika kadar soğumaya bırakın.
Aşama 4
Krema yapmak için tereyağını yumuşayana kadar bir kâsede çırpın. Yavaş yavaş süzün ve pudra şekeri ve kakao tozunu çırpın, ardından pudranın kabarık ve yayılabilir olması için yeterince süt ekleyin.
Aşama 5
İki keki tereyağlı krema ile süsleyin, kekin kenarlarını ve üstünü de biraz krema ile kapatın. Buzdolabında soğumaya bırakın.