Havuçlu Kek
Malzemeler
- 230 ml bitkisel yağ
- 100 gr yoğurt
- 4 büyük yumurta
- 1½ çay kaşığı vanilya özü
- ½ portakal kabuğu rendesi
- 265 g un
- 335 g şeker
- 2½ çay kaşığı öğütülmüş tarçın
- ¼ ince rendelenmiş taze hindistan cevizi
- 265 gr havuç (yaklaşık 3), rendelenmiş
- 100 gr kuru üzüm veya kuru üzüm
- 100 gr ceviz, kabaca doğranmış (isteğe bağlı)
Üstü için;
- 100 gr tereyağı, yumuşatılmış
- 300 gr pudra şekeri
- 100 gr yumuşak peynir (labne)
Aşama 1
Fırını 180 derecede ısıtın, iki kek kalıbının tabanını ve yanlarını fırın parşömeniyle yağlayın ve hizalayın. Yağı, yoğurdu, yumurtaları, vanilyayı bir kapta çırpın. Diğer kapta ise un, şeker, tarçın ve hindistan cevizini bir tutam tuzla karıştırın. Topaklanmayı önlemek için kaseyi hafif sallayın.
Aşama 2
Havuç, kuru üzüm ve kullanılıyorsa kuruyemişlerin yarısıyla birlikte ıslak malzemeleri kurumaya bırakın. Birleştirmek için iyice karıştırın, ardından kalıplar arasında bölün.
Aşama 3
25 - 30 dakika veya pastanın ortasına yerleştirilen bir kürdan ya da bıçak ucu temiz çıkana kadar pişirin. Eğer ıslak kek karışımı kürdana yapışırsa, 5 dakika daha pişirin, tekrar kontrol edin. Soğumaya bırakın.
Aşama 4
Krema yapmak için tereyağı ve şekeri pürüzsüz olana kadar çırpın. Yumuşak peynirin ya da labnenin yarısını ekleyin ve tekrar çırpın, ardından kalanını ekleyin (azar azar eklemek kremanın pürüzsüzlüğü için daha iyi olacaktır). Kekleri kaplarından çıkarın ve kremanın yarısı ile üst üste yayarak hazırlayın. Kalan krema ile üstünü süsleyin ve kalan cevizleri de serpmeyi unutmayın.
Yaban Mersinli Muffin
Malzemeler
- 100 gr tuzsuz tereyağı yumuşatılmış, artı 1 yemek kaşığı eritilmiş (yağlamak için)
- 140 gr pudra şekeri
- 2 büyük yumurta
- 140 gr yoğurt
- 1 çay kaşığı vanilya özü
- 2 yemek kaşığı süt
- 250 gr sade un
- 2 çay kaşığı kabartma tozu
- 1 çay kaşığı karbonat ya da tekrardan kabartma tozu
- 125 g paket kuru yaban mersini (veya dondurulmuş olarak kullanın)
Aşama 1
Fırını 200 derecede ısıtın. 12 delikli kek kalıbını hazırlayın. Tereyağı ve pudra şekerini kabarana kadar çırpın. Yumurtaları ekleyin ve 1 dakika çırpın, ardından yoğurt, vanilya özü ve sütü karıştırın. Un, kabartma tozu ve karbonatı ¼ çay kaşığı ince tuzla bir kapta karıştırın, ardından bunu ıslak malzemelere koyun ve tekrar karıştırın. Son olarak yaban mersini içine ekleyin ve karışımı kek kalıpları arasında paylaştırın.
Aşama 2
5 dakika pişirin, ardından fırını 180 dereceye düşürün ve kızarana kadar 15-18 dakika daha pişirin, ortasından kürdanla ya da bıçağın ucuyla kontrol edin.
Aşama 3
10 dakika soğuttuktan sonra afiyetle yiyin. Hava geçirmez bir kapta 3-4 gün saklayabilirsiniz.
Çikolatalı Pasta
Malzemeler
- 150ml ayçiçek yağı,
- 175 gr un
- 2 yemek kaşığı kakao tozu
- 1 çay kaşığı karbonat ya da kabartma tozu
- 150 gr pudra şekeri
- 2 yemek kaşığı pekmez
- Hafif çırpılmış 2 büyük yumurta
- 150 ml yarım yağlı süt
Üstü için;
- 100 gr tereyağı
- 225 gr pudra şekeri
- 40 gr kakao tozu
- 2½ yemek kaşığı süt (gerekirse biraz daha fazla)
- Aşama 1
Fırını 180 derecede ısıtın. Kek kalıbının tabanını yağlayın. (2 kalıp kullanabilirsiniz) Unu, kakao tozunu ve karbonatı bir kaseye eleyin. Pudra şekerini de ekleyin ve iyice karıştırın.
Aşama 2
Un karışımının ortasında bir çukur açın ve pekmezle yumurtaları, ayçiçek yağını ve sütü ekleyin. Pürüzsüz olana kadar elektrikli bir çırpma teli ile iyice çırpın.
Aşama 3
Karışımı kek kaplarına dökün ve 25 - 30 dakika kadar yükselip sertleşene kadar pişirin. Fırından çıkarın, 10 dakika kadar soğumaya bırakın.
Aşama 4
Krema yapmak için tereyağını yumuşayana kadar bir kâsede çırpın. Yavaş yavaş süzün ve pudra şekeri ve kakao tozunu çırpın, ardından pudranın kabarık ve yayılabilir olması için yeterince süt ekleyin.
Aşama 5
İki keki tereyağlı krema ile süsleyin, kekin kenarlarını ve üstünü de biraz krema ile kapatın. Buzdolabında soğumaya bırakın.
Suyla Yapılan Pamuk Kek Tarifi
Malzemeler
- 3 adet orta boy yumurta
- 1.5 su bardağı şeker
- 1 su bardağı sıvı yağ
- 2 su bardağı su
- 1 paket vanilin
- 1.5 paket kabartma tozu
- Yarım çay kaşığı karbonat
- 3 silme su bardağı +1 su bardağından 1 parmak eksik un
Kakaolu Kısmı için;
- 1 yemek kaşığı kakao
- 1 yemek kaşığı su
Yapılış aşamaları
1. Yumurta ve şekeri karıştırma kabımıza alıp köpürene kadar 3 dakika çırpalım.
2. Vanilya ve sıvı yağ ekleyip çırpmaya devam edelim. Suyu ekleyelim ve çırpmaya devam edelim.
3. En son yavaş yavaş unumuzu ekleyelim, eklerken içine kabartma tozu ve karbonatımızı da ekleyip çırpalım. 4. Dilerseniz vanilyayı un ve kabartma tozu ile de ekleyebilirsiniz. Eğer kekinizi 2 renkli yapacaksanız bu aşamada hamurun 1/3’ini ayrı bir kaseye ayırarak daha sonra üzerine kakao ve su ekleyip tekrar çırpmalısınız.
5. Kabımızı 2 yemek kaşığı sıvı yağ ya da tereyağı ile her yerini güzelce yağlayalım ve iç harcımızı kalıba döküp bir kaç defa tezgahta vurup yüzündeki kabarcıkları alalım.
6. Önceden ısıtılmış 160 derece fırında orta kısımda kürdan ile kontrol ederek kurdan temiz çıkana kadar yaklaşık 1 saat pişirelim ve ilk 20 dk. açmayalım.
7. Fırından çıkarınca yüzüne temiz bez kapatıp 5 dakika dinlenmeye bırakalım ve kekimizi ters çevirip kalıbından çıkaralım.
*Harcımın içine 2 tane portakal kabuğu rendesi ekleyebilirsiniz.
*İçine ceviz veya çekilmiş badem ve tarçın da ekleyebilirsiniz güzel bir tat katıyor.