2 / 7
Uzun ömürlü Japonların sık tükettiği 5 yiyecek - Resim : 2

Japonya, dünyanın en uzun yaşayan insanlarından bazılarına ev sahipliği yapıyor. Makaleye göre ülkede 100 yaş ve üstü 90 bin 526 kişi var. Japon Sağlık, Çalışma ve Refah Bakanlığı’nın 2022 raporuna göre bu rakam 20 yıl önceye göre 5 kattan daha yüksek.


Küçük Japon adası Okinawa, dünyadaki en yüksek 100 yaş üstü nüfus yoğunluğuna sahip bölge.

Miyashita, geleneksel Japon diyetini uygulayan bir beslenme uzmanı olarak ailesiyle beraber sık tükettiği 5 yiyeceği şöyle anlatıyor:

3 / 7
Uzun ömürlü Japonların sık tükettiği 5 yiyecek - Resim : 3

1. Japon tatlı patatesleri

Miyashita, "Okinawa’dan gelen bu mor tatlı patatesler (Japonca’da “imo” olarak adlandırılır) genellikle atıştırmalık veya tatlı olarak yenir. Yaşlanma karşıtı özellikler içeren kırmızı-mor sebzelerde bulunan bir grup antioksidanlar açısından zengindirler. Çalışmalar kardiyovasküler hastalık riskini azaltmaya yardımcı olabileceklerini göstermiştir" diyor


4 / 7
Uzun ömürlü Japonların sık tükettiği 5 yiyecek - Resim : 4

2. Miso çorbası

Japon diyeti, fermente gıdalar içeren çeşitli yemekler içerir ve miso çorbası popüler. Miso, fermente edilmiş soya fasulyesi ve tahıllardan yapılan bir macundur. Fermente gıdalardaki probiyotikler, canlı bakteriler veya maya, bağırsak sağlığımızı dengelemeye ve bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olabilir.

5 / 7
Uzun ömürlü Japonların sık tükettiği 5 yiyecek - Resim : 5

3. Daikon turpları

Kök sebzeler Japon mutfağında popülerdir. Daikon turplarının soğuk algınlığını önlemeye ve bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olduğuna inanılıyor. Bir turp, önerilen günlük C vitamini alımının %124′ünü içerir. Diğer sağlıklı kök sebzeler arasında havuç, pancar, yaban havucu ve şalgam bulunur.